Din metabolism behöver lugn och ro för att fungera bra. Yogatekniker som asanas pranayamas och Sudarshan Kriya är viktiga avstressare i vardagen och hjälper magen att få den ro den behöver för att fungera bra. En annan viktig faktor är att se till att det finns utrymme för att äta i lugn och ro, att inte springa runt med en frukostmacka i handen på morgonen, äta samtidigt som man jobbar, eller klämma in en lunch på 20 minuter…

Att stressa i allmänhet och när du äter i synnerhet, stör matsmältningen och magens funktion, vilket i förlängningen kan leda till magproblem, fetma, depression m.m. Under stress producerar kroppen kolesterol. Stresshormonerna kolesterol och adrenalin påverkar metabolismen negativt. Vid stress reagerar kroppen med att lösa ut socker och fett i blodbanorna, ett riskfyllt tillstånd för drabbade av diabetes och hjärtproblem. När stresshormonerna dras tillbaka går blodsockret ner och det kan kännas som om du förlorat all din energi. När det gäller fetma bidrar speciellt kortisol till en tjock mage, även om du motionerar och gör ditt bästa för att äta rätt.