2,5 dl quinoa, kokas
hackad koriander, 1 kruka
hackade myntablad, 2 msk

Dressing
rapsolja (du kan även använda olivolja)
lime
svartpeppar
salt

+ valfria grönsaker

Det här fräscha receptet hjälper till att balanserar Kapha och vårens eventuella kapha-obalanser (förkylningar, allergier). Det är inspirerat av tabbouhle, men vetet är utbytt mot lättsmält proteinrik quinoa och persiljan mot färsk koriander och mynta. Det som är tungt, kallt, fuktigt och slembildande försämrar förbränningen i kroppen och ökar kapha. Allt som är fett ökar Kapha, men rapsoljan är värmande och värme sänker Kapha. Rapsolja är dessutom en av de lättare oljorna, tillsammans med solrosolja och majsolja, och är därför ett bättre alternativ för kapha, än olivoljan som är både kylande och tyngre till sin karaktär.

En “kapha”-person med sin långsammare förbränning mår bra av lättsmälta vegetabiliska proteiner som quinoa, mungbönor samt röda, gröna och bruna linser. Kikärtor, gula ärtor och vita böner och förstås gröna färska bönor och ärtor passar också bra. Däremot är soja och sojaprodukter för tunga att smälta, undantaget kan vara sojamjölk. Grönsaker är också lättsmälta och bör vara en av huvudingredienserna på mattallriken. De flesta grönsaker passar bra för Kapha, det finns dock vissa som man bör avnjuta mer sällan.


De flesta starka, beska och torra grönsaker minskar kapha, tex:
bladgrönsaker
groddar
gröna bönor
ingefära
kål av olika sorter
majs
morötter
pepparrot
selleri
rädisor
ärtor


De flesta saftiga söta grönsaker ökar kapha (starka kryddor balanserar en del av de tunga egenskaperna), tex:
gurka
oliver
pumpa
sötpotatis
tomater (rå)
zucchini