Ingredienser till 4-6 personer

600 gr jordärtskockor
3 stora potatisar
citronsaft, några droppar
1 l grönsaksbuljong
drygt 2 dl grädde
ca 0,5 dl turkisk yoghurt
färsk timjan
salt
svartpeppar

Tillagning

1. Skär av småknölarna på jordärtskockorna, skala dem och potatisarna och skär i bitar. Lägg bitarna i kallt vatten med några droppar citron så de inte blir bruna.

2. Koka i 1 liter grönsaksbuljong tills potatis och jordärtsskockor är mjuka, cirka 10–15 minuter.

3. Mixa med stavmixer och späd med grädde. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Låt småkoka under lock i cirka 5 minuter.

SMAKLIG MÅLTID

Mia i Karlstad

Om du kokar jordärtskockor med skalet på eller lägga de skalade jordärtskockorna i citronvatten medan du skalar de andra, håller de färgen utan att mörkna. De är goda i soppor, gratänger och som mos, prova gärna att blanda ner lite jordärtskockor i din potatisgratäng nästa gång. För dig som tänker klimatsmart kan du köpa svenska jordärtskockor i affärerna från september till mars. De bör förvaras svalt.

Jordärtskockor är rika på järn och kalium och konstfibern/kolhydraten inulin. Inulin är en sockerart som går osmält genom kroppen, den spjälkas inte. I tjocktarmen fungerar den som näring, (prebiotika), åt de goda bakterierna (probiotika) och gynnar en hälsosam tarmflora. Andra inulinrika råvaror är sparris, bananer och svartrötter. Är du ovan att äta inulin kan magen bli uppblåst och kurrig i början. För att undvika gasbildning kan du blanda jordärtskockor med andra grönsaker i din maträtt och använda kryddor som motverkar gaser. Det är bra att fylla på förrådet med probiotika dagligen för att hålla tjocktarmen i fin form; du hittar probiotika i råvaror som havre, vitkål, färsk yoghurt och fil, aloe vera m.m. Probiotika främjar tarmens näringsupptag och motverkar skadliga bakterier, förruttnelsebakterier m.m.