Couscous (3-4 portioner följ receptet på paketet.)
1 pkt spenat blandat med groddar o ärtskott.
2 paprikor orange, röd skurna i småbitar
1 gurka skurna i bitar
rapsolja
svartpeppar
citron efter behag

Blanda allt i en skål

Från Bettan

Oljor som är rika på fleromättat fett, som druvkärneolja, linfrö-, majs- och solrosolja, bör avnjutas kalla eftersom de förlorar sina nyttiga egenskaper vid upphettning (fettsyrorna skadas av värmen). Mättat fett, fett som är hårt i kylskåpet, som smör, ghi (skirat smör, eller smörolja) och kokosolja är bättre lämpade för heta temperaturer.


Forskare har sett att våra nordiska råvaror, precis som medelhavsdieten, har en positiv påverkan på våra hjärtans hälsa. Dit hör tillexempel rapsolja, rotfrukter, äpplen, fullkornsbröd och magra mjölkprodukter.


Rapsolja är nordens olivolja och sägs till och med vara nyttigare. Den är rik på de hälsosamma fettsyrorna omega 3 och omega 6. Dessa livsnödvändiga fetter måste intas via maten, övriga fetter kan kroppen själv bilda från proteiner och kolhydrater


Enligt livsmedelsverket har omega 3 och omega 6 olika uppgifter. De är viktiga för hjärnan och ögonens utveckling och funktion, för reglering av blodtrycket, njurarnas funktion, immunförsvaret och för att kroppen ska kunna reparera och bygga celler. Senare forskning, även från Karolinska, visar att inte bara omega 3 utan även omega 6 är viktiga för ett starkt och friskt hjärta