15 nötbollar med myntasmak


Ingredienser
5 dl cashewnötter
0,5 dl honung
10-15 droppar pepparmyntsolja
0,5 msk vatten

Mixa med mixer eller matberedare

Mixer
Mixa cashewnötter till ett fint mjöl
Blanda ut honung med vatten i en skål, blanda i pepparmyntsoljan
Mixa de torra och de blöta ingredienserna till en smet. Rör ordentligt
Forma till bollar

Matberedare
Mixa cashewnötter i matberedaren
Tillsätt pepparmyntsolja och blanda igen
Stanna matberedaren, tillsätt honung och vatten
Blanda till en smet
Forma till bollar

Receptet är från “Efter 10”, kock: Erica Palmkrantz Aziz

————————————————-

Selen är ett livsviktigt spårämne. Som antioxidant skyddar den cellerna mot fria radikaler och cellskador. Den verkar tillsammans med vitamin -E och finns troligtvis i alla celler. Den högsta koncentration av selen finns i lever, mjälte och lymfkörtlar, organ viktiga för immunförsvaret, halterna är lägre i blod och muskler. Selen är viktigt för flera andra processer i kroppen, bl.a. aktiverar den sköldkörtelhormon och är på så sätt en viktig faktor i ämnesomsättningen

Jordarna i Syd- och Nordamerika är mycket rika på selen, tillskillnad från jordarna i Sverige och övriga Europa. Trots det är selenbrist ovanligt i Sverige. Selen i högre koncentration hittar du i importerade nötter, baljväxter, solrosfrön, sesamfrön, råris och säd; speciellt paranötter är rika på ämnet (några få paranötter per dag räcker).

Ordet selen kommer från grekiskans selene, vilket betyder måne.