Smuldeg

3,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 msk vaniljsocker
0,5 krm salt
100 gram smör

Blanda ingredienserna i en skål och blanda till en smulig massa.

Fyllning
ca 0,5 liter rabarber hackad i bitar
1 rågad dl socker
1-1,5 tsk potatismjöl

Blanda fyllningen och lägg den i en smörad form. Häll smuldegen över rabarberfyllningen och grädda i 225 grader i ca 25-30 min.

Serveras med vaniljsås eller glass.

Receptet kommer från Ulrika i Örebro

Tips! Du kan byta ut rabarbern mot andra bär eller frukter. Anpassa sockermängd och potatismjöl efter fruktens sötma och saftighet. Päron behöver varken socker eller potatismjöl. Som variation kan du byta ut hälften av vetemjölet mot havregryn.

Rabarber är en lättodlad, perenn ört som gärna vill stå i halvskuggig lite fuktig lätt jord med ett Ph runt 7-7.5. Du kan plantera den på friland eller i en dubbel pallkrage, ge den ett utrymme på åtminstone en kvadratmeter. Den är näringskrävande och vill ha mycket vatten. Täck gärna jorden runt din planta med halm eller gräsklipp för att öka fuktigheten. Rabarber förökas genom delning. Plantera rötterna tidigt på våren, ca 5 cm djupt, innan växten fått stora blad och gödsla väl. Plantan behöver stallgödsel utblandad i kompostjord varje vår. Täcker du din planta med odlingsväv på våren kan du få upp till en månad tidigare skörd. Plocka regelbundet bort växtens blomknoppar, så blir inte stjälkarna lika lätt träiga.

Första året bör du inte skörda din rabarber alls, andra året kan du skörda försiktigt. Tredje året ger plantan full skörd. Vid skörd, ryck i stjälkarna så att stjälkfästet följer med. Undvik att skära av stjälkarna eftersom risken finns att det går ner röta i plantan. Skörda tidigt på säsongen när stjälkarna är minst tre decimeter långa, 2 cm tjocka och mjälla. Du kan dock fortsätta att skörda så länge som det kommer nya stjälkar. Lämna några blad kvar på hösten så att plantan skyddas. Om du vill flytta på din stora uppvuxna rabarber, så är det lämpligast på hösten när bladen har vissnat.

Det finns ca 80 olika sorters rabarber. Två av de godaste sorterna anses Early Red och Spangsbjerg no 1115 vara, Victoria är den vanligaste sorten i våra trädgårdar och den har funnits länge. Syrligheten i rabarber kommer från oxalsyra och äppelsyra. Vill du ha en rabarber med låg syrahalt kan du välja Rosenhagen eller Elmbitz. Oxalsyran är lägst på försommaren och i äldre plantor. Eftersom oxalsyra binder lättlösliga metaller rekommenderas inte tillagning i aluminiumkärl och inte heller att oxalsyran värms upp efter det att den har kallnat. Mer om oxalsyra

Några rabarbersorter:
Spjangsbjerg anses vara den godaste mest aromatiska rabarbersorten. Den har ett stort vackert rödfärgat stjälkbestånd och ganska låg oxalsyrahalt. Victoria är inte i samma smak- eller färgklass men ändå ett ok val och den ger en god skörd. Elmsfeuer är en gammal tysk sort med mycket rabarbersmak och röda stjälkar. Marshalls Early Red har god smak med medelhög oxalsyra. Rosenhagen är färgrik och har god smak, korta bleka stjälkar och ganska låg oxalsyra. Två sorter har svag rabarbersmak, det är Elmblitz och Canada Red

Rosenhagen och Spjangsbjerg passar bra bland annat till marmelad. Elmsfeuer måste skördas tidigt om den ska användas till marmelad, senare på säsongen blir den för hård. Rabarber med grova stammar passar generellt bäst till saft. Canada Red, Elmsfeuer och Marshalls Early Red är sorter som har grova stjälkar och som ger god avkastning. Allra mest saft kan dock pressas ur sorten Victoria.