4 portioner

Ingredienser
2 st färska fänkålsknölar
8 potatisar
2 tsk torkad timjan
1 dl creme fraich (kan uteslutas)
1 st grönsaksbuljongtärning
Olivolja
Vatten
Salt
Peppar
Saffran (kan uteslutas)

Gör så här
1. Skär fänkål och potatis i bitar
2. Hetta upp olivoljan, tillsätt grönsaksbitarna och fräs dem i oljan
3. Slå över vatten och buljong så att det nästan täcker
4. Strö i timjan, salt och peppar
5. Koka grönsakerna mjuka. Mixa och smaka av
6. Rör i den mängd creme fraich du önskar och koka upp soppan på nytt.

Om du vill kan du koka med 1 dl röda linser, så blir soppan mer mättande. Servera gärna med Art of Livingbröd. Smaklig måltid.

Fänkål är en av våra äldsta mest kända kulturväxter. Den har odlats i mer än 2000 år, i länder som Kina, Indien och Egypten och sedan spridit sig över världen. I egyptiska gravkammare har man hittat papyrusrullar där fänkålens utmärkta medicinska egenskaper finns dokumenterade.

Fänkål smakar som en blandning mellan lakrits och anis och finns både som grönsak och kryddväxt. Hela knölfänkålen är god att gratinera, koka, baka eller använda i grytor och soppor. De små tunna dilliknande grenarna kan med fördel blandas i en god dressing istället för dill eller användas som dekoration. Knölfänkålen sitter endast ihop i botten. Vill du ha sammanhängade bitar kan du skära knölen i klyftor från botten och upp till toppen. Fänkål innehåller mycket fibrer och ger lång mättnadskänsla. Den är också rik på C-vitamin och karoten.

Från kryddfänkålen torkas fröerna och används just som krydda. I Sverige används fänkålsfrön huvudsakligen som brödkrydda. I Indien används fänkålsfrön ofta i matlagningen, både som smaksättare och för sina medicinska verkan. Fänkål stimulerar matsmältningen samt motverkar gaser och uppblåsta magar. För att underlätta matsmältningen kan du också tugga på några fänkålsfrön efter måltiden. Om du får magknip pga väderspänningar eller dålig matsmältning kan du prova att dricka ett te kokt på fänkålsfrön (sila bort fröerna innan du dricker teet).