Odla egna örter i kruka:
Det lättaste är att köpa färdiga plantor från ett växthus, det roligaste är att själv driva upp plantor från fröer. Köp gärna ekologiska fröer, ekologisk jord och näring godkänd för ekologisk odling, t.ex Änglamarks kravmärkta växtnäring. Sätt fröerna i feb-april i en låda med ett genomskinligt lock av tex gladpack (picka hål i plasten). Flytta över plantorna till krukor när de växt till sig några cm.

Plantera din örter i krukor eller kärl som har ett dräneringshål. Täck dräneringshålet med krukskärvor, lägg ett lager med smågrus eller leccakulor i botten och fyll på med ekologisk jord. Använd inte torvjord eftersom den snabbt torkar ut, speciellt i terakottakrukor. Dina örter i kruka mår bra av att få näring och regelbunden vattning. Ställ ut dina krukor på balkongen, terassen eller i trädgården på en solig plats så växer de sig frodiga. Se dock upp soliga och blåsiga dagar så att inte dina växter torkar ut, kanske får du bära in dem del av dagen eller placera dem i skuggan när det är för varmt. Vid inomhusodling, placera örterna ljust. Vattna på fatet så minskar risken för både överbevattning och ohyra. Du kan även äta stjälkarna på dina kryddväxter om de är spröda och fina, speciellt basilikans vars olja sitter där.

Örter från mataffären fortsätter att växa om du plantera om dem i en stor kruka med ny jord. Börja med att toppa plantan rejält så hjälper du de veka rötterna. Plocka toppskotten på basilika regelbundet så blir den tät och fin.

Odla egna örter på friland
Plantera ut dina plantor när nattfrosten är över i juni. Vissa örter är mer känsliga mot kyla. Vänta med att plantera ut den köldkänsliga basilikan tills i mitten av juni, alternativt kan du täcka den med fiberduk eller liknande på nätterna. Salvian trivs bäst i ett skyddat läge nära en husvägg. Plantor från plantskolor är redan anpassade för utomhusklimat. Plantera de höga plantorna längst i norr så att de inte skuggar de lägre örterna.

För att dina örter som växer på friland ska trivas behöver de ett soligt läge skyddat från vind, samt vatten och väldränerad jord. Vattna vid behov tidigt på morgonen eller på kvällen. Lavendel och rosmarin lagrar vatten i sina blad och behöver inte vattnas lika ofta som andra växter. Växter med ursprung från medelhavet överlever långa torrpeioder utan vatten. Tillsätt kalk till de växter (lavendel, isop…) som kräver det om din jord är kalkfattig. Gräv ner väl förmultnad trädgårdskompost i samband med planteringen och i slutet av växtsäsongen. Gödsla sparsamt däremellan och bara om växterna börjar se glåmiga ut, aromen försvinner om örterna blir alltför frodiga. Detta gäller speciellt lavendel, isop, timjan och salvia. (Libbsticka och gurkört kan dock behöva lite fetare jord). Läs på din fröpåse för odlingsråd och om vad som gäller för din klimatzon. Plantor från plantskolor kan du sätta när som helst under sommaren. Plocka bladen från toppen på dina kryddväxter så grenar de sig och blir större.

Några enkla örter att börja med
Basilka, soligt läge, värmekrävande
Citronmeliss, gott som te, tålig och lättodlad, flerårig, trivs i sol eller halvskugga och på de flesta jordar såväl torra som fuktiga, frostkänslig
Dill, sås i varannan till var tredje vecka, självsår sig rikligt om fröerna mognar på plantan
Oregano, flerårig, sprider sig lätt, soligt eller halvskuggigt läge, fuktig mager sandjord
Pepparmynta, flerårig, lättodlad, sprider sig lätt,
Persilja, tvåårig
Timjan, flerårig, soligt läge, tål torka, mager sandjord
Rosmarin (enklare att köpa en färdig planta än att driva upp själv)

Andra förslag på örter
Anis, använd fröer och blad till te, bak- och matlagning. De små plantorna är ömtåliga så så anisfröerna direkt på växtplatsen i skyddat läge för blåst.
Bockhornsklöver, (mehti), soligt läge, de bittra bladen passar bra i vissa indiska rätter, fröerna ingår i olika curryblandningar, fröern är även goda att grodda
Citrontimjan
Fransk dragon
, gott till såser, dressing, marinader, ris och grönsaker. Den är flerårig. Planera den i standard jord, i ett soligt till halvskuggigt läge skyddad för vind.
Fänkål, så direkt på växtplatsen på våren, odlas i bakkant av rabatten, självsår sig rikligt om du låter fröerna mogna och falla.
Gurkört, trivs inte i kruka, självsår sig
Isop, bra mot förkylning och hosta. Vill ha mager sandblandad kalkjord och mycket sol (ger mest doft). Går bra i balkonglådor och trivs även i kruka i fönstret.
Kamomill, direkt sol el halvskugga, mager jord
Koriander, mager sandjord
Kummin, två-årig, direkt sol i skyddat läge, mager jord, lättodlad, så direkt på växtplatsen, skörda fröerna innan de lossar från plantorna, lämna kvar fröer på några växter för självsådd.
Körvel, föredrar ett fuktigt halvskuggigt läge med näringsrik jord. Den blommar snabbt om den står i direkt sol och går i frö vid stark värme, kyla eller om det är för torrt. Den självsår sig till nästa år om du låter några plantor gå i blom och utveckla fröer. Körvel växer rikligt i både krukor och i trädgården. Så direkt på växtplatsen, då plantorna inte tål att flyttas. Körvel tillsätts i slutet av matlagningen. Passar även i sallader, soppor och såser
Lager
Lakritsrot
, gott att göra te av, rötterna kan skördas tredje året efter plantering,buskig och bladrik perenn 1-1,8 m hög. Ta bort krypande stjälkar nära rötterna på hösten om du vill hindra att växten sprider sig. Trivs bäst i direkt sol.
Lavendel, kalkrik sandjord, blommor och blad kan användas i saft, te, glass, mat, bakverk skönhetsmedel
Libsticka, smakar selleri, 1,5-1,8 m hög, fuktig näringsrik jord, sol till halvskugga
Mejram, soligt läge
Pepparrot, perenn, soligt till halvskuggigt läge. Bearbeta jorden väl ca 45 cm djupt och tillsätt rikligt med kompost och gödsel. Tryck ner roten så att överdelen är 5 cm under jordytan. Vattna ofta så att inte rötterna blir för grova
Ringblomma
Salvia, flerårig
Spansk körvel
, grönskar tidigt, anis-lakrits smak, trivs i halvskugga
Spiskummin, så direkt på plats på våren i mager jord. Kräver ett soligt varmt läge
Stevia (sötflockel), stark sötma utan att påverka blodsockret, ger inte karies
Sötfänkål, odlas både som kryddväxt och grönsak, mycket frostkänslig – täck med fiberduk. Vill ha mullrik jord och mycket vatten
Tulsi, holy basil (helig basilika), bra mot förkylning. Låt den inte blomma, nyp av toppskotten allteftersom den växer

Ettåriga växter som kan direktsås
Anis, dansk körvel, dill, gurkört, koriander, mejram

Fleråriga växter som kan direktsås
Citronmeliss, isop, kummin, spansk körvel, timjan

Skörda och torka dina örter
Skörda dina örter på förmiddagen när det är torrt och soligt, innan solen är som starkast. Örterna kan skördas allteftersom under hela växtsäsongen, men deras arom är starkast innan blomning. För torkning av växter läs mer under receptet Egen teblandning

Vinterförvaring
Dina örter i kruka överlever vintern om du förvarar dem svalt, ljust och frostfritt, tex i ett källarfönster. Om du ställer dem i rumstemperatur kan du fortsätta att skörda färska örter under hösten, men troligtvis klarar de sig bara undantagsvis längre. Vinterhärdiga örter överlever i trädgården om klimatet inte är för kärvt. Bädda in örterna med löv, halm eller granris som skydd.

För att klara vinterna bör fleråriga vedartade örter skördas i god tid innan kylan kommer. Nya snittytor gör växten extra känslig. Klipp av toppskotten runt om plantan så att den bevara sin form

Mer odlingstips hittar du här