Du kan lugnt fortsätta att äta vad du brukar och samtidigt utöva yoga. Men… vad du äter har inte bara en effekt på kroppens hälsa utan även på din mentala stabilitet och på dina välmående hormoner.

Mat som är bra för din hälsa och ditt välmående är mat som fyller dig med energi, och samtidigt gör dig lätt till sinnet – fridfull, glad och balanserad. Den här maten kallas på sanskrit för sattvisk. Till den kategorien hör, med få undantag, frukt, grönsaker, sallad, nötter, fröer, säd, ris, bönor, örter, honung, kokt mjölk, nypressade färska fruktjuicer, örtteer m.m. Maten görs på färska solmogna ekologiska råvaror, fyllda med både livskraft, vitalitet (prana) och näring. En yogi är väl medveten om matens effekt på sinnet och föredrar att undvika mat som bidrar till att göra sinnet stressat, rastlöst, irriterat och argt eller trött, tungt och slött helt enkelt för att den stör sinnesfriden och gör det svårare utöva yoga och meditation.

Mat som skapar rastlöshet (rajas) är mat retar centrala nervsystemet, dit hör bland annat heta kryddor, lök, vitlök, kaffe (koffein) svart te och alkohol. Mat som som skapar tunghetskänsla i kroppen och ett slött och trött sinne (tamas) är mat som är negativa i prana, näringsfattig eller tungsmält. Negativa i prana är bland annat kött, ägg, svamp (även quarn), aubergine, jordnötter, lök och vitlök, konserverad mat, halvfabrikat och tillagad mat som är äldre än sex timmar. Vissa livsmedel hör till båda kategorerna, de skapar först rastlöshet och sedan trötthet/slöhet.

Svampar räknas inte till växtriket eftersom de saknar klorofyll och inte kan ta upp solenergi. De är tungsmälta för kroppen och skapar tamas i sinnet. Till denna kategori räknas även quoarn. Quoarn är ett halvfabrikat gjort på mögelsvampen PTA-2684, äggviteämnet albumin och diverse tillsatser. För vegetarianer och speciellt för dig som utövar yoga är kokt mjölk, quinoa eller baljväxter i kombination med tex ris en bra källa till protein. Du kan läsa mer om proteiner om du går till menyn, klickar på smårätter och läser under receptet för bönröra med pepparrot.

Yoga och koffein är två motpoler. Yoga gör dig lugn, glad och alert genom att lugna nervsystemet medan koffein tillfälligt gör dig piggare och mer alert genom att stressa upp nervsystemet. Yoga stärker nervsystemet, koffein retar nervsystemet och gör det vekt. Koffein motverkar det kroppsegna lugnande ämnet adenosin och stressar kroppen på ett liknande sätt som stresshormonet adrenalin. Det är den ökade stressnivån som gör att du tillfälligt känner dig piggare och mer vaken. Koffein, som du bland annat hittar i kaffe och svart te, kan ge en rad välkända stressymptom som sömnsvårigheter och i högre doser även darrighet och hjärtklappning. Ört- och/eller kryddteer är fria från koffein..

Om du vill äta mer och mer mat som är sattvisk rekommenderar jag att du succesivt ändra dina matvanor som det passar dig. Kanske kan du börja med att äta mer frukt och grönsaker och äta mat tilllagad på färska råvaror. Prova att byta ut den starka löken och vitlöken mot mildare lökar som purjo- och gräslök. Du kan också prova att bara krydda maten med lök ibland och upptäck grönsakernas egna goda smaker. Det finns mängder av goda kryddor som du kan använda som mild smaksättare istället för lök, tex spiskummin, koriander, gurkmeja, kardemumma, kanel, ingefära, muskot, saffran, bruna senapsfrön, bockhornsklöver, rosmarin, basilika, timjan, mynta, fänkål med flera. Lök har en tendens att överta alla andra smaker.

För er som vill lära er att laga laga god sattvisk vegetarisk mat rekommenderar jag Yogastudions kurs i Vegetarisk matlagning & introduktion till Ayurveda