En egyptisk kryddblandning baserad på rostade nötter. Strö den till exempel över ris eller tillagade grönsaksrätter. Gott på hårt bröd med lite färskost och banan (!).

Till 2 burkar:
hasselnötter eller valnötter 2 dl
sötmandel 1 dl
sesamfrön med skal 1 dl
korianderfrön 2 msk, eller malen koriander 2 tsk
spiskummin 1 msk
paprikapulver 1 msk
salt 1 tsk
färskmalen svartpeppar 1/3 tsk

Ugn 175 grader. Rosta nötter och mandel på varsin del av en ugnsplåt i 10-15 minuter. Lägg hasselnötterna i en kökshandduk och gnugga dem fria från skalen. Rosta sesamfrö i 5-10 minuter tills de blir gyllene. Rosta sist koriander och spiskummin i 3-5 minuter.

Låt allt svalna. Finfördela nötter, mandel och sesamfrön i en matberedare eller hacka nötterna med kniv och stöt fröna i en mortel. Stöt kryddorna i en mortel och blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar och förvara svalt i burk med lock.

Om du bara vill ha den nötiga smaken (utan inslag av spiskummin, paprika, peppar etc.) går det bra att minska ned på/utesluta kryddorna.


Mer om Dukha
Du hittar olika recept av Dukha över hela Mellan Östern. Denna krispiga, nötiga, nyttiga kryddblandning smakar också utsökt som en förrätt med olivoljedoppat bröd. Doppa brödbiten först i olivoljan och sedan i dukha, mmm. Dukha är också gott som snacks. Du kan också prova att dippa grönsaker i dukha

Mer om Dukha

Använd en medelvarm stekpanna när du rostar ingredienserna. Sesamfrörna rostas tills de blir gyllene och aromatiska. Var försiktig när du rostar koriander och spiskummin, rosta koriander ca 2-3 min och spiskummin ca 2 min.

Dukha ska vara torr och krispig. Det är lätt att mala ingredienserna för mycket, speciellt nötterna, och då blir blandningen för oljig. För att undvika det kan du låta ingredienserna svalna av efter rostningen och sedan försktigt fortsätta att mala och hacka tills du får en bra konsistens.