Grön sparris
Ghi eller rapsolja
citron eller lime
Salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Skär bort den torra änden på sparrisen. Undvik att skala sparrisen eftersom de nyttiga ämnena sitter precis under skalet. Om det behövs kan du försiktigt skrapa stammens nederdel. Nyskördad, späd sparris behöver inte skalas
2. Du kan grilla sparrisen direkt eller förkoka den i lättsaltat vatten i fyra minuter. Låt svalna. (Den blir lite hårdare om du inte förkokar den, men är ändå lika god)
3. Om du vill kan du trä upp sparrisen på grillspett (blötlagda)
4. Pensla med olja och grilla tills sparrisen börjar att få färg
5. Lägg upp på tallrik.

Tips! Om du inte förkokar sparrisen kan du förvälla sparrisen i lättsaltat vatten i två minuter innan du grillar dem.

Sparris behöver förvaras kallt, den står sig högst ett par dagar i rumstemperatur och en vecka i kylen. Sparrisen torkar när den blir liggande. Du vet att den är färsk när den har fasta, slutna knoppar och spänstiga stjälkar. Om du gnider två färska stjälkar emot varandra avger de ett “gnisslande” ljud. Snittytan ska vara färsk och sparrisen ska dofta aromatiskt. Välj bort sparris som är torr och/eller mjuk och som har bruna fläckar på stjälkarna.

Dressingar:
Alt 1: Smält smör, pressa i citron, salta och peppra. Häll över sparrisen.
Alt 2: Blanda olivolja och lime. Salta och peppra. Häll över sparrisen
Alt 3: Blanda ihop pinjenötter och citrondressing. Häll över sparrisen

Pinjenöts- och citrondressing
Till 1 knippe sparris

1,5 msk olivolja
citronsaft
0,5 msk rivet citronskal
2 msk rostade pinjenötter
salt
svartpeppar

Tips! Du kan byta ut pinjenötterna mot hackade pistagenötter eller rostade solrosfrön

Servera gärna med grillade potatishalvor , en god sallad och några goda röror


Grillad sparris med halloumi och salsa verde

Salsa verde
2,5 dl slätbladig persilja, finhackad
1,25 dl mynta, finhackad
1,25 dl basilika, finhackad
0,25 citron, färsk saft
2 msk kapris, skölj och låt rinna av, hacka
0,25 tsk hing
0,8 dl olivolja
salt
peppar

Blanda alla ingredienser i en skål

Olja sparris och halloumi och grilla dem ca 2 min på varje sida (osten tills den blir gyllene).

Servera som förrätt. Klicka en generös klick med salsa verde mitt på tallriken, och toppa med 4 sparrisar och den gyllene halloumin. Servera resten av salsan i en skål brevid


Sparris är full av flavonider, folsyra, c-vitamin och inulin. Folsyra är en B-vitamin som är viktig för produktionen av röda blodkroppar och därigenom syretransporten i kroppen. Inulin är en vattenlöslig fiber, viktig för tillväxten av sunda bakterier i din tarmflora. Flavonider, c-vitamin och inulin stärker ditt immunförsvar. Sparris har dessutom antibakteriella och vattendrivande egenskaper och används inom naturmedicinen bl.a mot urinvägsinfektioner. Det urindrivande ämnet heter asparaginsyra och det ökar även ämnesomsättningen.

Genom att välja livsmedel rikt på aminosyran tryptofan, som te.x. sparris och havre, kan du påverka ditt humör. Tryptofan är förstadiet till stämningshöjaren och signalsubstansen seretonin, tryptofanet omvandlas med hjälp av näringsämnena magnesium, B6 oc folsyra. Nedstämdhet och depression hör ofta samman med låga halter av seretonin.

Grön sparrisen som odlas över jord innehåller mer prana (livsenergi) och fler immunförsvarsstärkande antioxidanter än den vita sparrisen gör, som odlas under jord.

Odla egen grön sparris
Den ätbara sparrisen, asaparagus officinalis är en liljeväst, en strandväxt, som numer växer vild på Gotland och i delar av Europa. Den tros ha spritt sig från främre Asien vidare till Europa och Nordamerika.

Sparris är en lättodlad perenn som älskar sol och värme. Den kan odlas högre upp i landet, speciellt längs havsbandet. Sparrisplantor tycker inte om att flyttas, så hitta en plats där de kan få stå orörda. Det är viktigt att du håller din sparrisodling fri från ogräs, då ogräset ta för mycket näring från dina plantor. Den dagen dina plantor slutat att ge skörd behöver du hitta ny jord för att dina nya plantor ska växa sig starka. Efter 2-3 år vila är den gamla jorden redo för nya sparrisplantor.

Bästa planteringstiden för sparris är på våren när frosten har gått ur jorden, ungefär samtidigt som man sätter potatis. Sparris i kruka kan dock planteras under hela säsongen, väljer du att fröså din sparris får du vänta minst 3 år innan du kan börja skörda, i nordliga delar av landet minst 4 år. För en familj behöver du fem till tio sparrisplantor.

Sparris trivs bäst i lucker sandhaltig jord utblandad med kompostjord och kogödsel (ett djup på minst 30 cm, helst 50 cm). Sätt plantorna på våren i ett soligt öppet läge, ca 3 plantor per löpmeter, och 1,2-1,5 meter mellan raderna. Sparris kan även odlas i tyngre jordar, men stänglerna blir tunnare och skördarna mindre.

Olika tips från internet för fortsatt gödning under sommarn
1: Egenodlong – gröngödsla med gräsklipp och löv (eller tång).
2: Egenodling -bladgödsla med nässelvatten för att tillföra kväve till näringsfattiga jordar
3: Storodling – första året, gödsling med 0,5 kg gödsel per 10 kvm kring midsommar, ingen gödsling därefter. Följande år 1 kg per 10 kvm vid ett tillfälle, direkt efter skörd, dock senast vid midsommar
4: Storodling- gödsling när plantorna har växt upp 30-40 cm samt början av augusti med 1,2-2 kg gödsel

Vattning
En fullvuxen sparris behöver bara vattnas under ovanligt torra perioder. Vid dessa tillfällen är det bättre att vattna rejält, än att ge den små skvättar då och då. Detta gäller endast vid torka, normalt sett trivs inte sparrisrötter med att bli stående i vatten. Under det första året, planteringsåret, behöver dock sparrisen mycket vatten under sommaren då bladverket utvecklas.

Första året, välj kraftiga plantor och sätt dem i en fåra 16-18 cm djup och 40 cm bred. En planta består av ett rotsystem med knoppar. Lägg i plantan horisontellt i fåran med knopparna uppåt, bred ut rötterna och täck med 6-8 cm jord, vattna. En planta som redan börjat skjuta skott planteras på samma sätt. Fyll på med mer jord allteftersom skotten skjuter upp, knoppstället måste alltid vara täckt av jord. Under först året växer det upp tunna sparrisstänglar som slår ut i 60-70 cm höga sirliga plymer (ju kraftigare plymer ju bättre chans att få en god skörd kommande år). Ge sparrisriset stöd om det behövs.

När hösten kommer är jorden i fåran jäms med marken. På hösten, när sparrisriset har vissnat helt (någon gång i oktober-november), skär man ner plantan helt och lägger den på komposten.

När vårvärmen kommer skjuter nya stänglar upp. Kom ihåg att täcka din sparris vid minusgrader. När sparrisriset är ca 0,5 meter högt är det dags att skörda de första späda sparrisskotten. Precis som med rabarber kan man endast skörda några få stänglar från varje planta under andra året. Du kan ta alla skott som vuxit upp till 22 cm, under en period av max 10 dagar, innan knopparna slår ut. Låt sedan resten av skotten stå kvar.

Från tredje året ger sparrisplantorna en normal skörd. När sparrisstänglarna är 15-22 cm är de mogna att skördas, vid skörd skär eller bryt av vid markytan. Sparrisplantan skördas en till två gånger om dagen (två gånger om dagen är det är riktigt varmt) fram till midsommar; sedan behöver den vila för att hämta kraft till kommande säsonger. En fullstor planta ger ca 40 mogna sparrisstjälkar och har en livslängd på 10-30 år. Vill du odla vit sparris måste du börja kupa sparrisen från tredje året

Sparrissorter
Gijnlim – den sort som ger tidigast skörd och högst avkastning. Passar bra till ekologisk odling

Rambo – robust sparrisplanta med kraftiga skott. Ett bra val för husbehovsodling och passar bra till ekologisk odling

Ramada – en tidig sparris med tjockare stänglar och har hög tolerans mot bladsvamp. Den ger god avkastning, men normalt något lägre än sparrissorten Gijnlim

Rapsody – en tidig sparris med tjockare stänglar och har hög tolerans mot bladsvamp. Den ger god avkastning, men normalt något lägre än sparrissorten Gijnlim.

Frysa sparris
Sparris klarar sig 6 månader i frysen. Tvätta sparrisen och skrapa bort det hårda skalet längst ner på stängeln. Låt torka och frys in portionsvis i fryspåsar. Du behöver inte förvälla sparrisen

Kompendium: Ekologisk odling av sparris från länsstyrelsen i västra Götalands län