Ingredienser
200 gram havregryn
400 gram riven morot
200 gram riven ost, tex cheddar eller emmenthaler
smält ghi eller smör (binder ingredienserna)
salt
1 stor matsked stött rosmarin att strö ovanpå

Gör så här
Blanda alla ingredienserna, utom rosmarin, och sprid ut tunnt på en långpanna.
Strö över rikligt med rosmarin.
Grädda i 190 grader tills rätten blir gyllene och lite spröd.

Tips! Passar bra på ett buffébord eller som ett festligt snacks.

I havre finns det gott om aminosyran Tryptofan och sammansatta kolhydrater. Tryptofan och de sammansatta kolhydraterna i havre tillsammans med näringen i fullkornsprodukter och extra folsyra (bladgrönsaker), vitamin B-6 (bananer) och magnesium bildar neurotransmittorn seretonin i hjärnan. Seretonin gör dig avslappnad, förbättrar din sömn och ökar din koncentrationsförmåga. Depressioner kan bland annat bero på seretoninbrist.

Havregryn ger en lång mättnadskänsla och är ett av våra rikaste livsmedel på vattenlösliga kostfibrer. Dessa fibrer hjälper till att hålla blodsockernivån jämn, ökar insulinkänsligheten, minskar blodfettet och är involverade i nedbrytningen och upptaget av näringsämnen. På samma gång fungerar dessa fibrer som en naturlig kolesterolsänkare. De motverkar hjärt- och kärlsjukdommar genom att binda kolesterol i tunntarmen så att det, delvis, kan föras ut den “naturliga vägen”. Vattenlösliga fibrer fungerar också som näring till tjocktarmens nyttiga bakterier, t.ex. bifidobakterier och lactobaciller. De goda bakterierna håller tjocktarmen i fin form. De bekämpar sjukdomsframkallande bakterier, stärker immunförsvaret, läker inflammationer på tarmslemhinnan, tillverkar K-vitamin (som hjälper blodet att koagulera) m.m. Var rädd om dessa små hjältar, de servar dig oavbrutet dygnet runt. Stress och penicellin reducerar antalet goda bakterier i din tamflora. Vattenlösliga kostfibrer hittar du förutom i havre, även i psylliumfrön, råg, korn, baljväxter, frukt, grönsaker och bär

Havre innehåller också vattenolösliga kostfibrerna vilka motverkar förstoppning. Fibrerna föser tarminnehållet framåt och river med delar av det som fastnat på tarmväggarna. Vid förstoppning börjar tarminnehållet jäsa eller ruttna och blir grogrund för bakterier som påverkar hälsan negativt. (Det kan visa sig som gaser, uppblåst mage, magknip eller diarre). I mat som vitt bröd med hårdost saknas fibrer och det tar upp till 50 timmar innan smörgåsen har passerat genom systemet! Vattenolösliga kostfibrer finns endast i vegetarisk mat som t.ex. linfrön, fullkornsprodukter och bönor. Förstoppning kan också bero på stress eller vätskebrist.