Ingredienser

4 dl ljummet vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
3 tsk salt
3 tsk kummin
2 dl lingonsylt
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

5 dl kokande vatten
2 pkt torrjäst
1,8-2 dl vetemjöl

Tillredning:

Blanda alla ingredienser ovanför kryssen i en stor bunke och rör om. Låt det dra till nästa dag eller 5-6 timmar. Häll det kokande vattnet över gröten som då blir jäsvarm, ca 40 grader. Blanda torrjästen med mjölet och arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunken. Arbeta degen på bakbordet. Forma fyra runda bröd som läggs 2 0ch 2 på bakplåt. Sätt ugnen på 250 grader och ställ plåtarna att jäsa 20 – 25 minuter. Grädda bröden 10-15 minuter eller tills en hård gulbrun skorpa bildas. Får svalna under bakduk. Går jättebra att frysa in om man inte äter dem genast.