1 dl gröna mungbönor
4 dl vatten
1 glasburk, ca 1 liter
silduk, dubbel gasväv, en bit nylonstrumpa el liknande
Gummisnodd eller ett band

Gör så här:
1. Rensa bort stenar och trasiga eller missfärgade bönor
2. Skölj bönorna och blötlägg dem över natten
3. På morgonen häller du av vattnet och plockar bort de bönor som inte har svällt.
4. Skölj bönorna och häll sedan över dem i glasburken. Täck öppningen med
en silduk och fäst den med en kraftig gummisnodd eller ett band. Ställ burken upp och ned i diskstället så att vattnet kan rinna ut.
5. Ställ burken mörkt eller låt den stå i diskstället, övertäckt med en bakhandduk.
6. Skölj groddarna två-tre gånger om dagen i ljummet vatten (tills du inte ser något skum) .
7. Grodda 3-5 dagar.
8. Sista gången kan du skölja groddarna i riktigt kallt vatten, så blir de krispigare. 9.Ställ groddarna ljust några timmar när de är färdiga så blir de vackert gröna och fulla med klorofyll.
10. Förvara groddarna kallt och skölj dem noga innan du äter dem. Groddarna
håller sig fräscha upp till en vecka. Släng de groddar som har tappat livskraften (vissna, slemmiga eller som inte inte luktar friskt).

Groddar är fyllda av livskraft och vitalitet. De kan med fördel användas råa i sallader eller på smörgåsen, eller tillsättas sent i tillagningen av soppor, grytor eller wok.

Mungbönor är rika på kolhydrater, proteiner, kostfibrer, järn och kalcium. Under groddningen utvecklas C- och E-vitaminer. Prova ocskå att grodda andra bönor och hela linser, men kom ihåg att groddar från sojabönor och kikärtor måste förvällas i minst 10 minuter innan du äter dem. De enklaste bönorna att grodda är mungbönor, gröna linser, små linser och kikärtor.

Det är också gott att grodda fröer. De behöver blötläggas i ca fyra till åtta timmar, beroende på fröets storlek. Läs på påsen för groddnings tips. Börja gärna med de lättgroddade Alfaalfa fröerna eller smörgåskrasse. 1 msk med alfa-alfafrön blir en hel burk med groddar! Du kan också prova att grodda Bockhornsklöver. De ger groddar med kryddig smak, men om de groddas för länge blir de beska.