Soja- eller kikärtsmjöl är ett bra bindemedel i biffar och pajer. Du kan även göra såser på bönmjöl, vatten/buljong/ och kryddor. För en såsigare konsistens kan du tillsätta kokosmjölk eller lite grädde eller en klick crème fraish. I pannkaka kan du ersätta ägg med bakpulver och kikärtsmjöl el sojamjöl.

Cremè fraish eller kesella kan användas istället för äggstanning i pajer.

1 msk sojamjöl/kikärtsmjöl ersätter 1 ägg.

Agar-agar i pulverform kan användas istället för gelatin (gelatin är en animalisk produkt framställd ur djurkadaver). Vill du göra lös géle blandar du 1 msk agar-agar i 1 liter vatten. För en fastare konsistens ökar du mängden agar-agar till 2 msk. Vispa ut agar-agar i vattnet, gör ett uppkok och låt sjuda helt kort. Agar-agar lösningen stelnar snabbt och måste därför snabbt blandas ner i övriga ingredienser. Är vätskan syrlig går det åt mer agar-agar för att ge en fast konsistens. Agar-agar är en sorts sjögräs och den varken färgar eller ger smak åt din géle.

Tips! Gör du hemlagad vaniljsås går det utmärkt att byta ut äggen mot agar-agar.

Gélesocker är enkelt att använda till géle, pannacotta och puddingar. Bindmedlet i gelesocker består av karragenan (rödalg) samt fruktkärnmjöl. För pannacotta med passionsfrukt kan man göra så här: koka 4 dl grädde tillsammans med 1 dl gélesocker, 1 tsk vanilj (eller 1 vaniljstång) och innehållet från 4 passionfrukter i max 30 sekunder. Häll upp i fina glas och låt stelna i kylen. Dekorera precis innan servering med passionsfrukt och myntablad. Du kan byta ut smaksättningen till vanilj och kardemumma eller vanilj och kanel eller vanilj, kanel, kardemumma eller saffran osv efter egen smak. Du kan också smälta ner vit choklad i din pannacotta och dekorera med de bär som du tycker om. Veganer kan byta ut grädde mot soja- eller havregrädde.

Linfröskum kan du använda som ersättning i recept med ägg, t.ex när du bakar kakor, pannkaka, muffins och rulltårta, eller grönsaksbiffar. Linfröskum kan däremot inte användas som äggersättning i maränger

Knappt 1 dl linfröskum ersätter 1 ägg.

Ingredienser
6 dl vatten
5 msk linfrö

Gör så här
1. Koka linfrön och vatten ett par minuter under omrörning.
2. Ta av kastrullen från plattan
3. Rör om och låt sedan stå och tjockna några minuter
4. Rör om och pressa linfrömassan genom ett finmaskigt durkslag
5. Låt svalna och vispa sedan kraftigt

Hjärnan består till mer än 60 % fett och för att den ska utveckla friska hjärn- och nervceller behöver den de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega 6. En bra form av Omega-3 hittar du i linfröolja och omega-6 finns bland annat i nötter och frön. Omega-3 härsknar lätt av ljus och värme. Köp därför endast linfröolja i mörka flaskor och förvara dem kallt. Välj en kallpressad olja, varmpressad betyder att hetta och/eller att kemikalier har använts för att utvinna oljan.

Omega-3 behövs för närings- och avfallsutbytet i alla dina celler. Fettsyrorna är också bra för hjärtat och blodkärlen. De gör blodkärlen spänstigare och tunnar ut blodet, vilket bidrar till att risken för blodpropp minskar.

Äggersättning till pasta
Rör ut 1 msk potatismjöl i 2 dl grönsaksbuljong (0,5 tärning) och koka blandningen under omrörning tills konsistensen liknar rå äggvita.

Till pastan blandar du 0,5-2 dl mjöl (durumvete) och 2 tsk olivolja med äggersättningen. Knåda i 10-15 minuter tills pastadegen blir fast och smidig. Kavla ut degen tunnt.

För pastaknyten kan du blanda en fyllning med färskost, hackade färska örter, salt och peppar eller hackad spenat, soltorkade tomater, timjan och fetaost. Skär pastan i 5-8 cm stora fyrkanter och klicka på en msk fyllning. Ta tag i ett hörn och vik över en trekant och tryck i hop kanterna ordentligt. Se till att det blir så lite luft som möjligt kvar i pastaknytet. Koka pastaknytena ca 3 minuter. De är klara när de flyter upp till ytan